Звукотерапия с раковина

Защо индусите свирят на раковини и какво е тяхното значение в индуизма и Аюрведа.

На санскрит раковината се нарича shankh и означава „раковина, владееща свещена вода“. Shankha се нарича още Sanka, chanku, senkham, sankha и shankho. Всъщност shankha представлява външната обвивка на гигантски морски охлюв (Turbinella pyrum), изобилстващ в Индийския океан. Раковината има в състава си калций и магнезий и поради тази причина е много твърда, здрава и лъскава. В индуизма e от изключителна важност, тъй като символизира сияние, блясък, благополучие и чистота. Ето защо раковината служи за емблема или лого на много институции и организации.

Раковината – свещен символ

Символът на индийското кралство Траванкор е раковина. Дори формата на страната Индия наподобява формата ѝ.

Раковини са открити предимно в стени, статуи и подземия на храмове. Свещеният град Пури, известен с фестивала Рат йатра, е още познат като „Shankha Kshetra”, което означава „място на раковините”, поради изобилието от раковини, открити в близкия океан. Раковината се счита за символ на плодородието поради голямата си прилика с вулва и океанска вода. В гръцката култура като израз на любов и при встъпване в брак, са били поднасяли раковини, украсени с перли.

Как свиренето на раковини създава в съзнанието морфогенетични полета?

Някои научни експерименти са разкрили формирането на вибрационни модели в раковини, които са били открити само в Индийския океан. Това са раковини от вида Turbinella pyrum от семейство „Turbinellidae“.

Свиренето на раковина се осъществява през долния ѝ заострен отвор. Когато се надуе, въздухът преминава през спираловидното външно покритие, образувайки звук или морфогенетични полета. Ведите казват, че в основата на цялото Сътворение е морфогенетичното поле на съзнанието (Брахман), създадено от звукови вълни, подобно на мантрата „Ом”.

Свиренето на раковина формира скаларни вълни, които, прониквайки в тялото ни, създават морфогенетични полета. Духовният ефект на звуковите вълни не се чува с уши, но се усеща със сърце. Той възбужда електроните във всяка една от трилионите клетки на тялото, стимулира хормоналните жлези и раздвижва спираловидно чакрите.

Свирещият на раковина пречиства душата си, унищожавайки негативните Райа-Тама честоти в тялото си. По този начин се извличат максимални ползи от генерираните честоти на звуковите вълни, произтичащи от раковината.

Ако раковината се надуе белодробно с огромна сила и непрекъснат дъх за повече време, силните звукови вълни, които произтичат от нея, могат да достигнат до всеки ъгъл на малко село. Това означава, че всяко човешко същество е способно да създава морфогенетични полета, чиито вълни изминават километри и съответстват на първичния звук на Вселената.

Свиренето на раковина поражда АУМ звук

Раковината резонира с АУМ звука. Ето защо раковини се поставят на всеки храм и на тях се свири по време на всякакви религиозни церемонии, независимо дали става дума за сватба, жертвоприношение, настаняване в нов дом и т.н. Когато лорд Кришна надул своята раковина преди началото на епичната митологична война, описана в епоса Махабхарата, от нея се чул оглушителен звук, от който целият свят потръпнал.

Морфогенетични полета на раковината на лорд Кришна

Звукът от раковината на лорд Кришна, непосредствено преди началото на войната, е всявал страх сред войниците каурава. Хипнотизиращите звукови вълни са били чути по целия свят. Звукът, дължащ се на уникалната форма на раковината, е създал морфогенетично поле. Свирейки на раковината си, лорд Кришна е обявил победата на доброто над злото. Според вишнавизма (един от основните клонове на индуизма) свиренето на раковина поражда изначалния звук от създаването на вселената с петте ѝ елемента: вода, огън, въздух, земя и етер.

Как се свири на раковина?

Звукът от свирене на раковина се увеличава с навлизане на въздуха в извитите ѝ слоеве и съвпада с естествената вибрация на земята. За да свирите на раковина трябва да сте изправен, в противен случай полученият звук няма да образува желания ефект в тялото ви, поради неформиране на морфогенетични полета. Изправете шията си и леко я извийте назад.

Поемете дълбоко дъх, напълнете дробовете си с въздух и насочете цялата си концентрация към свиренето. Това е много важно, тъй като на раковина се свири на един дъх.

Затворете очи и се настройте позитивно, премахвайки всички негативни мисли от ума. Надуйте раковината на един дъх от ниски към високи тонове колкото може по-дълго. Колкото по-дълго се надува, толкова повече траят образуваните звукови вълни.

Освен това свиренето на раковина подобрява качеството на гласа. Много певци, политици и артисти, изявяващи се на сцена го практикуват с цел подобряване на ораторските си умения.

Музикални тонове

За разлика от други музикални инструменти раковината може да издава само един тон, но свирещият може умело да създаде многобройни тонове, променяйки височината, големината и резонанса на дъха си. Раковината не е инструмент за забавление, а поглъщащ духовната ефикасност, ентусиазъм и преданост. Блаженият ефект на звуковите вълни от раковина дори е споменат в религиозната книга Гурбани – „Раковината и камбаната създават блажени звуци“.

Раковини се използват като музикален инструмент в индийския класически танц.

Как раковината се използва в религиозни церемонии?

Раковини са били използвани в индийската култура от неизвестни времена.

Началото на всеки ритуал е било обозначавано с 3 надувания на раковина с цел намаляване негативните енергии в заобикалящата среда. Употребата им е описана във всяка индуистка религиозна книга – Веди, Пурани и Бхагавад Гита. На раковина се свири по време на всяка индуистка религиозна церемония – бхууми пуджан, брак, церемония за настаняване в нов дом и други. Водата се налива от раковина, за измиване на божеството и предметите, които ще бъдат използвани в церемониалните ритуали преди началото и края на фестивала или жертвоприношението. Това символизира свещеността на водата от река Ганг.

Раковината трябва да бъде поставена върху мека кърпа, сребърна или глинена плоча. Най-често се напълва с обикновена или светена вода „гангаджал“, с която по-късно се пръска на религиозни церемонии. Друг ритуал, често срещан в различни части на страната, е пълненето на раковина с мляко и пръскането с нея по време на „Lakhsmi puja“.

Според тантрическо вярване раковината пази от зли духове и пази от бедствия и нещастия. По време на церемониите се пеят различни мантри.

Защо се използват раковини по време на религиозни церемонии?

Раковини се надуват по няколко пъти за премахване на негативни енергии и създаване на морфогенетични полета. Това помага в изчистването на къщата и премахването на всички препятствия. Позитивните морфогенетични полета се използват за призоваване на божество или привличане на вниманието му.

Когато човек чуе звук от раковина, той трябва да спре заниманията си за няколко секунди и да обърне внимание на успокояващия ефект на звуковите вълни, докато те не затихнат. Това помага за успокояването и пробуждането на ума. Хубаво е, слушайки звуците на раковината, човек да се моли на почитаното от него божество.

Масова употреба

Когато стотици хора свирят на раковина едновременно по определен начин, енергията която се получава от вибрациите лекува озоновия слой и намалява замърсяването на околната среда.

Свири се на раковина и за отбелязване на природни бедствия или кризисноподобни ситуации, например противопожарна аларма.

По време на бенгалските брачни церемонии се носят най-различни по форма, размер и дизайн гривни за ръце и крака, направени от раковини. Тази индустрия е много силно развита в района на Бангладеш – произвеждат се много видове раковини за свирене, някои украсени с фигури на индуистки божества.

Преди изобретяването на евтината пластмаса вместо копчета са били използвани малки раковини.

Лечение на болести

Космическата вибрация на звука от раковина се използва и до днес за лечение на много болести. Когато долепите раковината до ухото си, се долавя звука на морските вълни. Всъщност това показва вибрацията на космическа енергия в раковината, която се увеличава, когато въздухът излиза от вътрешността.

В аюрведическата медицина пепелта, получена от изгаряне на раковини, се използва като средство за лечение на редица заболявания. Тази пепел, наречена „shankha bhasma“ се получава при изгаряне на раковини, след като са били накиснати за няколко часа в сок от лайм. Тъй като пепелта има високо съдържание на минерали като желязо, калций и магнезий, тя ефективно лекува храносмилателни и заболявания, които са следствие от повишена киселинност. Когато се смеси в определена пропорция с тамаринд (Tamarindus indica; вид тропически плод), амониев хлорид, асафетида, самакитка, живак, пипер, джинджифил и други аюрведически билки, се използва за лечение на диспепсия.

Раковината символизира справедливостта – една от четирите цели в живота.

Лечебни свойства:

 1. Ефективно се използва за лечение на холера и xолероподобни болести.
 2. Водата, съхранявана в раковина има висока концентрация на сяра и калций. Препоръчва се хора, имащи проблеми с речта, да пият редовно такава вода.
 3. Кожни болести се лекуват, когато към водата за къпане се добави такава, престояла в раковина.
 4. Смесете раковинена вода (престояла поне 8 часа) с розова вода за бляскава коса.
 5. Раковинена вода (престояла поне 12 часа) може да лекува стомашни болки и чревни проблеми. Пийте я на гладно.
 6. Триенето на кожата на лицето с раковина премахва бръчки, черни точни и тъмни кръгове. Това ще направи лицето по-сияйно.
 7. Краве мляко, съхранявано в раковина, се използва за пречистване на дома.
 8. Вибрациите от раковина действат като стерилизатор, който убива болестотворни вируси и бактерии в околната среда. Този ефект е научно доказан от Нобеловия лауреат индиецът Jagdish Chandra Bose.
 9. Редовното свирене на раковина лекува респираторни заболявания.
 10. Свиренето на раковина е равносилно на практикуване на йога, поради избавяне от смъртоносни заболявания като високо кръвно налягане, сърдечен удар и т.н. Туберкулоза, астма, грип, чернодробни болести и болести на далака биват изкоренявани.
 11. Вибрациите от раковина могат да излекуват глухота. Cochlea/ушната мида е вътрешната част на ухото, която прилича по форма на раковина. Звуковите вълни достигат до тъпанчето, което в последствие предава вълните на ушната мида, която ги предава на мозъка. Когато се надуе раковината, генерираните вълни преминават през раковината докато достигнат ушната мида. Вълните, оформени от преминава през вътрешността на раковина, помагат за намаляване на глухотата при хората.
 12. Вътрешната структура на раковината е спираловидна и извита. Както ни е известно, ДНК също има спираловидна структура. Звуковите вълни, образувани от свирене на раковина помагат за възстановяването на увредена ДНК.
 13. Звуковите вълни от свиренето на раковина унищожават негативните енергии от атмосферата. Ето защо, когато се свири вкъщи, те премахват влиянието на негативна енергия и зли духове.
 14. Съхранявайте вода от река Ганг цяла вечер в раковина и на сутринта я предложете на сърдечноболни и хора, страдащи от диабет. Това помага за по-бързото лечение на болести.
 15. Според Vastu Shastra държането на раковина в стаята/къта за медитация и релаксация премахва проблеми в дома ви.

Заключение:

Раковината възстановява спокойствието и мира, щастието и чистотата. Така че не пропускайте да посвирите на раковина на всяко религиозно събитие. Свирете за добро здраве и просперитет, за премахване на препятствия и зли влияния. Нека свиренето на раковина изпълни живота ви с изключително много щастие и блаженство. Раковината е най-благоприятният предмет във Вселената, така че я дръжте близо до сърцето си.

 

Информацията за тази статия е взета от http://www.mallstuffs.com/