Акро Йога пози за здраво тяло

Какво е Акро Йога?

Според официалния сайт на Акро Йога, тя е красива смесица от "мъдростта на йога, динамичната сила на акробатиката и милостта на тайландския масаж". Тя е основана от Джени Сауър - Клайн и Джейсън Немър през 2003 г. Трите основни аспекта на тази форма на йога са доверие, игривост и чувство за общност. Акро Йога е съставена от 3 елемента: Слънчев - Акробатична практика, Лунен - лечебно изкуство и Йогийски практики.

В Акро Йога има 3 позиции и те са:
1. Основа - В това положение йогинът е в най-близък контакт със земята. Работата му е да подкрепя и задържа Летеца.
2. Летец - В това положение е йогинът, който е във въздуха с помощта на Основата.
3. Наблюдател - В това положение е йогин, който държи под око нещата - за предотвратяване на наранявания и за коригиране на фигурите. Наблюдател е необходим по време на практика, ако сте начинаещи в Акро Йога.

Всички пози в Акро Йога са красиви, но тук ще ви представим най - полезните пози, които могат да бъдат практикувани и от начинаещи.

1. Поза "Седящо Партньорско дишане"

В Aкро йога не всичко е акробатика. Тя е комбинация от акробатика и йога. Има пози, които трябва да се направят преди да се започне с акробатичните пози - за да се свържете с партньора си, както и да разгреете добре тялото. Започнете своята партньорска практика, с дишане:
1. Седнете в Сукхасана (лесна поза) с долепени един към друг гърбове.
2. Поемете дълбоко дъх и издишайте – опитайте се да регулирате дишането си в съответствие с вашия партньор. Това е като да дишате като един човек.

 

2. Поза "Седящо усукване"

Това е още една поза за разгряване и отпускане на мускулите. Наличието на партньор в случая увеличава отсечката на завъртане.
1. Седнете в Сукхасана (лесна поза) с долепени един към друг гърбове.
2. Повдигнете ръцете си, отведете ги в страни и съединете дланите си с дланите на партньора.
3. Съединете ръцете си така, че да образуват права линия.
4. Завъртете съединените си ръце като усуквате торса си първо в ляво и след това в дясно.
5. Направете това движение 3-5 пъти на всяка страна .
6. Задържайте във всяка посока по 10 секунди.

 

 3. Поза Двойно "Куче гледащо надолу"

"Куче, гледащо надолу" е една от най-популярните пози в йога, така че как може да няма Акро Йога версия? Двойно "Куче, гледащо надолу" е забавна поза, която е сравнително лесна за изпълнение. Причината е, че теглото е по-равномерно разпределено докато правите позата, когато Летецът се опира на основата. Можете да направите тази поза в редица, ако сте повече от двама души. Независимо от това, тази поза обикновено завършва с кикот .
1. За да се случи Двойно "Куче, гледащо надолу", партньорите трябва да застанат в тази позиция поотделно.
2. Основата трябва да застане в позиция "Куче гледащо надолу" точно зад летеца, с ръце близо до краката му.
3. Летецът започва бавно да стъпва назад, докато се подпира на Основата.
4. Продължете да стъпвате по гърба на Основата, докато краката ви достигнат долната част на гърба му.

 

4. Поза "Двойна лодка"

Поза "Двойна лодка" е партньорска версия на традиционната поза "Лодка". В тази поза, както Основата, така и Летецът са седнали на земята. Позата може да се направи от начинаещи, макар че практикуващите трябва да са гъвкави. Тази партньорска Акро Йога версия е по-лесна, отколкото единичната лодка, защото партньорът се явява като подкрепа и ви дава възможност да се задържите в позата по-лесно. В същото време този вариант увеличава разтягането. Това е добре за вътрешната сила.
1. Седнете един срещу друг с колене, сгънати пред вас.
2. Протегнете ръцете си един към друг и хванете здраво китките си.
3. Вдигнете прасците си, докато станат успоредни на пода.
4. Долепете ходилата си, с тези на партньора.
5. Натиснете ходила едно към друго и изправете краката си.

 

5. Поза "Камила с Рало"

Тази поза е комбинация от позите "Камила" и "Рало". Основата е в Поза "Рало", а Летецът е подпрян на Основата в поза "Камила". Ако е възможно, Основата и Летецът е хубаво да направят позата с разменени позиции, за да се извлекат ползите от двете основни пози и за двамата.
1. Основа - легнете по гръб на земята.
2. Повдигнете краката си и ги отведете зад главата си, докато докоснат земята в поза "Рало".
3. Летец - застанете на колене, изправен пред Основата, със стъпала, прегърнали страните му.
4. Сега се наведете назад в "Камила" и хванете краката на Основата.

 

6. Поза "Сгънат Лист"

Това е една от първите няколко Акро Йога пози, на които ще ви научи вашият йога инструктор. Тази поза е междинна и също така позволява на Основата да приложи на Летеца малко тайландски масаж.

1. Основа - Легнете по гръб и повдигнете краката си нагоре във въздуха.
2. Летец - застанете в близост до Основата, така че вдигнатите му крака да ви докосват. Наведете се напред, докато Основата постави стъпалата си на бедрата ви. Протегнете ръцете си и хванете китките на Основата.
3. Основа – уверете се, че стъпалата ви са плътно долепени до бедрата на Летеца и че държите здраво китките му с ръцете си. Сега, изправете краката си и повдигнете долната част на тялото на Летеца от земята, докато краката ви застанат перпендикулярно на земята.
4. Летец - повдигнете краката си. Разтворете ги и ги изправете така, че долната част на тялото да стане перпендикулярна на торса.

 

7. Поза "Птица"

Тази поза идва след позата "Сгънат лист". Тя включва стоящият високо във въздуха Летец, който е поддържан единствено от Основата, без да има никакъв контакт с пода.
1. Основа – легнете на земята по гръб със сгънати колене.
2. Летец - застанете пред Основата, близо до краката му.
3. Основа - повдигнете краката си и ги поставете върху бедрата на Летеца. Уверете се, че краката ви са здраво прилепнали там и се подкрепят от бедрата на Летеца. Сега задръжте с ръце, ръцете на Летеца и изправете краката си високо, като повдигате Летеца във въздуха.
4. Летец - балансирайте и изпънете тялото си в права линия с пръсти на краката, сочещи навън. Когато сте сигурни в баланса си, пуснете ръцете на Основата и изпънете своите ръце в страни, като криле на летяща птица.

 

8. Поза "Летящ лък"

Тази поза е преход от позата "Птица по гръб" и се изпълнява от средно напреднали и напреднали практикуващи. Представлява малко по-голямо предизвикателство от другите пози, но това също така означава, че развива по-голямо доверие, съвместимост, сила и гъвкавост.
1. Основа - легнете по гръб на земята със свити колене и стъпала на земята.
2. Летец - застанете с гръб към Основата близо краката му.
3. Основа - поставете краката си плътно върху долната част на гърба на Летеца, като петите ви лягат върху седалището му.
4. Летец – извийте се назад, и спуснете ръцете си.
5. И двамата трябва да вземете и задържите един на друг лактите си здраво.
6. Основа - повдигнете краката си и ги изправете във въздуха, като в същото време повдигате Летеца от земята.
7. Вие достигнахте поза "Птица по гръб".
8. Сега Летецът трябва да свие коленете си и да хване глезените си с ръце в поза "Лък".

Тези пози са относително прост и ефективен начин да се запознаете с Акро Йога. Тя е толкова романтична, когато се практикува с любимия и е наистина забавна, когато се прави с приятели или други любими хора. Най-добрата част на тази форма на йога е, че тя винаги носи любов и смях, дори когато не сте в състояние да направите позите. Противно на масовите убеждения, Акро Йога може да бъде правена от всеки практикуващ. И в крайна сметка хората винаги се зарибяват! Вие също ще го направите!

Предимства на Акро Йога:

Прочетете, за да узнаете ползите от Акро Йога:

• Развива удивителна вътрешна сила.
• Има всички предимства на йога и лечебните свойства на тайландския масаж.
• Подобрява баланса, гъвкавостта и координацията на тялото.
• Дава по-добър контрол над тялото у човека.
• Изгражда отношения и ги укрепва. Акро йога се основава на доверието и надеждността на двама души, един към друг. Тя помага в изграждането на силни партньорства.
• Това е чудесен начин за тренировка с вашата половинка и е супер романтична форма на упражнение.
Акро Йога обединява хората.

Източник: http://www.stylecraze.com/articles/effective-acro-yoga-poses-for-a-healthy-body/